Dzień Seniora

Po rocznej przerwie spowodowanej pandemią Covid-19 Stowarzyszenie Folwarczanie wróciło do organizowania tradycyjnych wydarzeń kulturalnych. Jak już informowaliśmy 26 września odbył się Dzień Dziecka przy Świetlicy Wiejskiej. Jak zawsze z licznymi atrakcjami dla naszych milusińskich. Były występy artystyczne w wykonaniu dzieci ze Szkoły Podstawowej w Dziadowicach, zawody sportowe, gry i zabawy dla najmłodszych dzieci z animatorkami. Podczas trwania festynu dzieci bawiły się i skakały na dmuchanym placu zabaw i mega zjeżdżalni. Udział w konkursach i zawodach sportowych premiowany był licznymi nagrodami, a dla wszystkich milusińskich rozdawane były hot-dogi, pączki, soczki i dużo słodkości.
Pomimo przeszkód i trudnej sytuacji w jakiej wszyscy się znaleźliśmy Folwarczanie 3 października zorganizowali uroczyste spotkanie z okazji Dnia Seniora. Jak zawsze przygotowania do wydarzenia rozpoczęły warsztaty kulinarne, w trakcie których uczestnicy gotowali potrawy naszej kuchni regionalnej. Panie i dzieci, które uczestniczyły w warsztatach przyrządzały: pierogi z mięsem i kapustą, pierogi z kaszą gryczaną i białym serem okraszone cebulką i boczkiem wędzonym. Tradycyjna jesienna zupa w wykonaniu naszych pań to zupa krem z dyni w wersji łagodnej i pikantnej podawana z prażonymi pestkami dyni i oliwą z oliwek. Dzieci przygotowywały ciasteczka owsiane z bakaliami i miodem, które były pyszne zdrowe i aromatyczne - nawet niejadki z chęcią pałaszowały te wypieki. Podczas warsztatów upieczone zostały również bezowe torty z nadzieniem z orzechów i daktyli, które stanowiły wyjątkowy deser serwowany w Dniu Seniora. Na stole podczas spotkania seniorów pojawiły się również potrawy współczesne – takie jak łosoś pieczony z cytryną i rozmarynem, polędwiczki w sosie pieczarkowym z musztardą, pieczone kacze piersi podawane z sosem żurawinowym i glazurowanymi buraczkami w winie i miodzie. Dodatkami do potraw mięsnych były kluski śląskie wyrabiane z naszych ziemniaków i zdrowe surówki i sałaty. Jak co roku podczas Dania Seniora Folwarczanie gościli zaprzyjaźniony zespół ludowy Jarzębinki. Miło było nam posłuchać pieśni ludowych, skeczy i wierszyków. Panie z zespołu opowiedziały o swojej twórczości i wyróżnieniach oraz nagrodach jakie otrzymują z a swoja twórczość i krzewienie kultury ludowej. W kominku palił się ogień a wszystkim uczestnikom Dnia Seniora było bardzo miło podczas wspólnego biesiadowania i śpiewania przyśpiewek. Gościem Folwarczan był Wójt Gminy Malanów Pan Ireneusz Augustyniak wraz z małżonką. Uczestnicy warsztatów kuchni regionalnej otrzymali nagrody rzeczowe za udział w gotowaniu i zaangażowanie w kultywowanie dawnych przepisów kulinarnych. Czas mijał szybko i przyjemnie w wspólnym gronie, wszyscy docenili możliwość integracji, kontaktu z kulturą ludową i degustacji potraw regionalnych. Dzień Seniora tak jak Festyn z Okazji Dnia Dziecka współfinansowany był ze środków budżetu Gminy Malanów w ramach współpracy z organizacjami pozarządowymi. Dziękujemy mieszkańcom i członkom Stowarzyszenia za zaangażowanie, życzymy zdrowia i pamiętajcie dbajcie o siebie.
BK
Galeria zdjęć
Pozostałe aktualności
-
Festyn Tradycji Regionalnej - Warsztaty u Folwarczan
-
Zapraszamy na Festyn Tradycji Regionalnej - Warsztaty kulinarne - 19.10.2024r
-
Festyn z okazji Dnia Dziecka i Dzień Rodziny na Folwarku 2024
-
Zapraszamy na Dzień Dziecka i Dzień Rodziny na Folwarku - 16.06.2024
-
Dzień Seniora i Jubileusz Stowarzyszenia Folwarczanie za nami...
-
Dzień Seniora i Jubileusz Stowarzyszenia Folwarczanie
-
Wycieczka do Wrocławia
-
Festyn z okazji Dnia Dziecka i Dzień Rodziny na Folwarku 2023
-
Zapraszamy na Dzień Dziecka i Dzień Rodziny na Folwarku - 11.06.2023
-
Festyn z okazji Dnia Dziecka i święto Rodziny na Folwarku
-
Zapraszamy na Festyn z okazji Dnia Dziecka
-
Jubileuszowy 10 festyn z okazji Dnia Dziecka
-
ZAPRASZAMY NA DZIEŃ DZIECKA
-
Wycieczka krajoznawczo-rekreacyjna do Torunia czyli pierniki, Mikołaj Kopernik i gotyk.
-
Życzenia Wielkanocne