Dziś jest niedziela, 05.10.2025, imieniny Igora, Apolinarego
Wielkość tekstu:
A A+ A+
Jesteś tutaj: Strona główna » Stowarzyszenie Folwarczanie » Aktualności » Dzień Seniora

Dzień Seniora

1

Po rocznej przerwie spowodowanej pandemią Covid-19 Stowarzyszenie Folwarczanie wróciło do organizowania tradycyjnych wydarzeń kulturalnych. Jak już informowaliśmy 26 września odbył się Dzień Dziecka przy Świetlicy Wiejskiej. Jak zawsze z licznymi atrakcjami dla naszych milusińskich. Były występy artystyczne w wykonaniu dzieci ze Szkoły Podstawowej w Dziadowicach, zawody sportowe, gry i zabawy dla najmłodszych dzieci z animatorkami. Podczas trwania festynu dzieci bawiły się i skakały na dmuchanym placu zabaw i mega zjeżdżalni. Udział w konkursach i zawodach sportowych premiowany był licznymi nagrodami, a dla wszystkich milusińskich rozdawane były hot-dogi, pączki, soczki i dużo słodkości.

Pomimo przeszkód i trudnej sytuacji w jakiej wszyscy się znaleźliśmy Folwarczanie 3 października zorganizowali uroczyste spotkanie z okazji Dnia Seniora. Jak zawsze przygotowania do wydarzenia rozpoczęły warsztaty kulinarne, w trakcie których uczestnicy gotowali potrawy naszej kuchni regionalnej. Panie i dzieci, które uczestniczyły w warsztatach przyrządzały: pierogi z mięsem i kapustą, pierogi z kaszą gryczaną i białym serem okraszone cebulką i boczkiem wędzonym. Tradycyjna jesienna zupa w wykonaniu naszych pań to zupa krem z dyni w wersji łagodnej i pikantnej podawana z prażonymi pestkami dyni i oliwą z oliwek. Dzieci przygotowywały ciasteczka owsiane z bakaliami i miodem, które były pyszne zdrowe i aromatyczne - nawet niejadki z chęcią pałaszowały te wypieki. Podczas warsztatów upieczone zostały również bezowe torty z nadzieniem z orzechów i daktyli, które stanowiły wyjątkowy deser serwowany w Dniu Seniora. Na stole podczas spotkania seniorów pojawiły się również potrawy współczesne – takie jak łosoś pieczony z cytryną i rozmarynem, polędwiczki w sosie pieczarkowym z musztardą, pieczone kacze piersi podawane z sosem żurawinowym i glazurowanymi buraczkami w winie i miodzie. Dodatkami do potraw mięsnych były kluski śląskie wyrabiane z naszych ziemniaków i zdrowe surówki i sałaty. Jak co roku podczas Dania Seniora Folwarczanie gościli zaprzyjaźniony zespół ludowy Jarzębinki. Miło było nam posłuchać pieśni ludowych, skeczy i wierszyków. Panie z zespołu opowiedziały o swojej twórczości i wyróżnieniach oraz nagrodach jakie otrzymują z a swoja twórczość i krzewienie kultury ludowej. W kominku palił się ogień a wszystkim uczestnikom Dnia Seniora było bardzo miło podczas wspólnego biesiadowania i śpiewania przyśpiewek. Gościem Folwarczan był Wójt Gminy Malanów Pan Ireneusz Augustyniak wraz z małżonką. Uczestnicy warsztatów kuchni regionalnej otrzymali nagrody rzeczowe za udział w gotowaniu i zaangażowanie w kultywowanie dawnych przepisów kulinarnych. Czas mijał szybko i przyjemnie w wspólnym gronie, wszyscy docenili możliwość integracji, kontaktu z kulturą ludową i degustacji potraw regionalnych. Dzień Seniora tak jak Festyn z Okazji Dnia Dziecka współfinansowany był ze środków budżetu Gminy Malanów w ramach współpracy z organizacjami pozarządowymi. Dziękujemy mieszkańcom i członkom Stowarzyszenia za zaangażowanie, życzymy zdrowia i pamiętajcie dbajcie o siebie.

 

BK


Galeria zdjęć


Pozostałe aktualności