Dziś jest wtorek, 17.10.2017, imieniny Małgorzaty, Ryszarda
6° / 1018 hPa
Wielkość tekstu:
A A+ A+
Jesteś tutaj: Strona główna » Stowarzyszenie Folwarczanie » Aktualności » Festyn Tradycji Regionalnej Dziadowice-Folwark - Dzień Seniora.

Festyn Tradycji Regionalnej Dziadowice-Folwark - Dzień Seniora.

Festyn Tradycji Regionalnej Dziadowice-Folwark - Dzień Seniora.

 

W tym roku ze względu na kapryśną aurę pogodową impreza u Folwarczan odbyła się w świetlicy, co znacznie ograniczyło nam możliwości organizacyjne. Scenariusz modyfikowano w trakcie trwania imprezy, która ostatecznie obrała formę biesiady. Wszyscy przybyli na Festyn zasiedli przy stołach, by wspólnie bawić się i biesiadować.

Festyn otworzyła prezes stowarzyszenia Bożena Kołek witając zaproszonych gości, a byli nimi: Wójt Gminy Malanów Sławomir Prentczyński, przedstawiciel Starostwa Powiatowego w Turku radna Zofia Gruszczyńska i radny Michał Harasny oraz wszyscy przybyli na festyn mieszkańcy gminy i powiatu. Po krótkich podziękowaniach i życzeniach dla organizatorów festynu przekazanych przez gości przyszedł czas na część artystyczną. Występy rozpoczął zespół ludowy z naszego regionu Jarzębinki z repertuarem pieśni i piosenek ludowych opisujących życie na wsi oraz prezentujących scenki rodzajowe z życia. Kolejnym zespołem był Serenada z Dobrej zaproszony przez organizatorów w ramach integracji mieszkańców powiatu Tureckiego.

Ważnym punktem programu była oczywiście degustacja swojskich potraw- jak co roku były to tradycyjne kluski żelaźnioki, dziady z okrasą, kapusta z grochem. Smakowano zupę dyniową tak charakterystyczną dla kuchni regionalnej w naszym regionie - zupa przygotowana była w dwóch wersjach na słodko i na ostro z przyprawami i pestkami dyni. Goście mogli częstować się chlebem wiejskim ze smalcem oraz ogórkiem kiszonym, masłem własnej roboty i twarogiem z mleka od lokalnej krowy:) Na deser do kawy serwowano domowe wypieki oraz ciasta z cukierni Państwa Ogrodowczyków z Malanowa przekazanych dla stowarzyszenia. Podczas trwania biesiady zostały wyłonione najlepsze potrawy regionalne- żelaźnioki z kapustą z grochem równorzędnie nagrodzono z zupą dyniową na ostro z kluskami żelaznymi i prażonymi pestkami dyni oraz zupą dyniową na słodko w dalszej kolejności były "dziady" z okrasą.

W niedzielne popołudnie podczas trwania festynu mieliśmy okazję świętować piątą rocznicę powołania Stowarzyszenia Folwarczanie. Była to wyśmienita okazja do podsumowań, przemyśleń i planów. Nasi goście mogli bliżej poznać działalność stowarzyszenia dzięki prezentacji multimedialnej przygotowanej na tę okoliczność przez Centrum Kultury i Bibliotekę Publiczną w Malanowie.  Stowarzyszenie przygotowało słodką niespodziankę dla gości festynu w postaci ogromnego tortu jubileuszowego, którym wszyscy chętnie się częstowali. Nie zabrakło podziękowań z kwiatami złożonych na ręce prezes Bożeny Kołek. Ten jubileusz działalności stowarzyszenia jest okazją do podziękowań - wszystkim członkom, sympatykom i darczyńcom za pracę i poświęcony czas na rzecz stowarzyszenia. Naszym wiernym sponsorom - Państwu Ogrodowczykom, Kubackim, Firmie Sun Garden, Bankowi Spółdzielczemu w Malanowie za wsparcie rzeczowe w działalności stowarzyszenia.  Podziękowania za owocną współpracę należą się również władzom Gminy Malanów, Starostwa Powiatowego w Turku jak i Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego, Centrum Kultury i Biblioteki Publicznej w Malanowie oraz Ośrodka Sportu i Rekreacji w Malanowie- dziękowała prezes.

Festyn zakończył się wspólną zabawą prowadzoną przez DJ. Festyn odbył się dzięki współfinansowaniu przez Starostwo Powiatowe w Turku i Gminę Malanów.



B.K

 


Galeria zdjęć


Pozostałe aktualności